20 C
Athens
15 May - 2024

Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Must read

Μικρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Μάλιστα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει μειωθεί, προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve και να κάνει μια παύση στη νομισματική σύσφιξη μετά την τελευταία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1% στις 464,33 μονάδες, με τις απώλειες να ψαλιδίζονται μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 0,8% ενώ και οι τράπεζες έχασαν 0,7%.

Η κεντρική τράπεζα έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμονων του Ευρωσυστήματος για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, ενώ η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% φέτος.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX έχασε 0,13% στις 16.290 μονάδες και στη Γαλλία, ο CAC υποχώρησε κατά 0,51% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 7.290 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.628 μονάδες. Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών ο ιταλικός MIB έχασε 0,28% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε μόλις 0,02%.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ έρχεται λίγο μετά την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5% με 5,25%, κάνοντας μια παύση στη σύσφιξη της πολιτικής της μετά από συνολικά δέκα αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ κράτησε πάντως ανοικτή την πόρτα σε μελλοντικές αυξήσεις, καθώς η τράπεζα θα συνεχίζει την προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article