17.8 C
Athens
13 May - 2024

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2,3% στην εβδομάδα

Must read

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, που διεύρυναν την άνοδό τους στο 5νθήμερο άνω του 2%, μετά από δύο εβδομάδες απωλειών, καθώς οι traders συνεχίζουν να αξιολογούν τα “σήματα” για τις προοπτικές της ζήτησης.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 1,16 δολάρια ή 1,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,78 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,3%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιο του παραδόσεως Αυγούστου να σκαρφαλώνει κατά 94 σεντς ή 1,2% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 2,4%.

Brent και WTI έπιασαν το υψηλότερό τους επίπεδό τους από τις 7 Ιουνίου και σημείωσαν τη μεγαλύτερη τους άνοδο σε εβδομαδιαία βάση από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου.

“Η ζήτηση του πετρελαίου στην Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά, με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να προβλέπει ισχυρή αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο”, επισήμανε ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κινεζικές αρχές ετοιμάζουν επιθετικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες του ΔΟΕ μπορεί να αποδειχθούν σωστές, “κάτι που θα σήμαινε μια πολύ ισχυρή αγορά πετρελαίου από το γ’ τρίμηνο”, σημείωσε ο Lynch.

“Οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά πετρελαίου: η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed που θα μπορούσαν να φρενάρουν τη ζήτηση στις ΗΠΑ, η οποία εξακολουθεί να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωσης πετρελαίου, έχει επιβαρύνει το κλίμα, όπως και η απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου”, τόνισε σε σημείωμά της η Barbara Lambrecht, αναλύτρια στην Commerzbank.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article