23.3 C
Athens
28 April - 2024

Wall Street: Διεύρυναν το κερδοφόρο εβδομαδιαίο σερί Nasdaq και S&P 500

Must read

Μικρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή που όμως δεν χάλασαν την εικόνα της εβδομάδας, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να καταγράφει σημαντικά κέρδη, σε ένα 5νθήμερο που τον τόνο έδωσε το φρένο στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής -για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες- που πάτησε η Fed κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, αν και το ενδεχόμενο να επιστρέψει με δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους παραμένει στο τραπέζι.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημείωσε απώλειες 0,32% στις 34.299,12 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,37% στις 4.409,59 μονάδες σπάζοντας το σερί των 6 κερδοφόρων συνεδριάσεων, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε 0,68% στις 13.689,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η Walgreens Boots με κέρδη 2,03%. Στον πυθμένα η Walt Disney με απώλειες της τάξης του 1,7% και η Microsoft στο -1,66%.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες βρέθηκαν άνετα σε θετικό έδαφος. Ο Dow πρόσθεσε 1,2%, ο S&P 500 2,6% στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών που είναι το καλύτερο σερί του από τον Νοέμβριο του 2021 και ο Nasdaq σκαρφάλωσε κατά 3,2% διευρύνοντας στις 8 τις κερδοφόρες εβδομάδες, στο μεγαλύτερο σερί του σε βάση 5νθημέρου από τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

“Η παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων είναι ευνοϊκή για τις μετοχές”, επισήμανε ο Adam Hetts, αναλυτής της Janus Henderson Investors. Είναι ένας “μικρός αναστεναγμός ανακούφισης” για τις αγορές, παρά τις προβλέψεις για ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2023, καθώς σηματοδοτεί ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος αυτού του μπαράζ αυξήσεων, πρόσθεσε.

Υπάρχει όμως “ακόμη ο κίνδυνος επιβράδυνσης των κερδών”, προειδοποίησε ο Hetts, προτείνοντας πως τώρα ευνοείται η επιλογή μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ανθεκτικότητα στα κέρδη.

Την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών την άνοιξη πιθανόν να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις της Fed για το πόσο θα αυξήσει εντέλει τα επιτόκια. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν εμφανίστηκε πρόθυμος να υποστηρίξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, καθώς οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά εργασίας συνεχίζουν να πιέζουν ανοδικά τον πληθωρισμό.

“Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ήταν μικτά και δεν μας έκαναν σοφότερους για την προοπτική των επιτοκίων. Το σημαντικό ήταν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας που συνέχισαν να αυξάνονται, υποδηλώνοντας αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και μια λιγότερο επιθετική Fed”, σημείωσε ο Stephen Innes, CEO της SPI Asset Management.

Οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν πως το ράλι 15% του S&P 500, με οδηγό τις εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δεν είναι λόγος απαισιοδοξίας για ένα επικείμενο sell-off.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article