19.4 C
Athens
13 May - 2024

Απώλειες στην Ασία στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ

Must read

Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη στον απόηχο της ομιλίας του διοικητή της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να διατηρεί την επιθετική του ρητορική κατά του πληθωρισμού, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% με 5,25%, κάνοντας μια παύση για να δει τον αντίκτυπο της πολιτικής της μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Ωστόσο οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η τράπεζα θα επιστρέψει στις αυξήσεις καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι επίμονες και χρειάζεται περαιτέρω δράση για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Το μήνυμα αυτό επανέλαβε χθες ο Πάουελ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η εκτίμηση για άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά αποτελεί “μια αρκετά καλή πρόβλεψη” αν η οικονομία συνεχίσει να κινείται όπως σήμερα.

Οι αγορές βλέπουν πλέον πιθανότητα 72% για μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Στο ταμπλό τώρα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει πτώση 1% στις 33,237,23 μονάδες.

Οι αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω τοπικής αργίας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κινείται με μικρά κέρδη 0,2%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί σε ποσοστό 1,6%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article