23.3 C
Athens
28 April - 2024

Τρίτη ημέρα απωλειών για τη Wall Street

Must read

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφοντας αρνητική επίδοση για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η κατάθεση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων που υποστήριξε ότι η μάχη που δίνει η Federal Reserve για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% “έχει ακόμα πολύ δρόμο”.

“Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο”, ανέφερε ο Πάουελ στην ομιλία του.

Ο διοικητής της Fed σημείωσε παράλληλα ότι αν και η Fed αποφάσισε να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα, “σχεδόν όλοι” οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περιμένουν πως η κατάλληλη προσέγγιση μέχρι το τέλος του έτους θα είναι να υπάρξουν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,30% ή 102 μονάδες στις 33.951 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,21% ή 165 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.502 μονάδες. O S&P έχασε 0,52% ή 23 μονάδες στις 4.365 μονάδες.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Πρόεδρου της Federal Reserve της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς ότι περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει “αχρείαστη αποστράγγιση” της αμερικανικής οικονομίας.

Υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνει αισθητός στην οικονομία ο αντίκτυπος των προηγούμενων κινήσεων, προτού προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

“Εάν απλώς συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσαμε να στερήσουμε αχρείαστα πολύ δυναμική από την οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόστιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι μετά την ομιλία του Πάουελ το εργαλείο CME που εξετάζει τις κινήσεις της Fed δίνει πιθανότητα 81,8% να αυξήσει τα επιτόκια στις 26 Ιουλίου.

Ο Πάουελ για τις περιφερειακές τράπεζες

Στρέφοντας την προσοχή του στον τραπεζικό τομέα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί από την κατάρρευση ενός μικρού αριθμού περιφερειακών ιδρυμάτων έχουν δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες και αντιξοότητες για τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αβεβαιότητα να παραμένει υψηλή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η περίπτωση της Silicon Valley Bank κατέδειξε την ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες αυτού του μεγέθους, όχι όμως υπερβολικά αυστηρών ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρηματική λειτουργία τους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει πολύ καλά κεφαλαιοποιημένο.

Στα εταιρικά νέα, με οριακά κέρδη έκλεισε τις συναλλαγές η μετοχή της Amazon που βρέθηκε ωστόσο να χάνει 1% μετά τη μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά της εταιρείας. Σύμφωνα με την Επιτροπή ο γίγαντας του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου παραπλάνησε εκατομμύρια αγοραστές να εγγραφούν στο πρόγραμμα Prime και στη συνέχεια “εμπόδιζαν τις προσπάθειές τους να ακυρώσουν την εγγραφή τους”.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article