22 C
Athens
5 May - 2024

Η χειρότερη εβδομάδα για τον χρυσό από τον Φεβρουάριο με απώλειες 2,1%

Must read

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε o χρυσός την Παρασκευή διακόπτοντας ένα σερί τριών αρνητικών συνεδριάσεων που οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο την Πέμπτη σε χαμηλό τριών μηνών, μετά το κύμα αυξήσεων των επιτοκίων που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Νορβηγία και Τουρκία ακολούθησαν χθες τον δρόμο της Αυστραλίας και του Καναδά και αύξησαν τα επιτόκιά τους, μία εβδομάδα μετά την παύση στις αυξήσεις που αποφάσισε η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η εξασθένηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε αυτή την κίνηση των κεντρικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προαναγγείλει ουσιαστικά ακόμα δύο αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου, με τα υψηλά επιτόκια να μην ευνοούν τον χρυσό. Πάντως, ο Raffi Boyadjian, αναλυτής της XM, σημείωσε ότι ο χρυσός φαίνεται να βρίσκει ένα πάτωμα μετά από μια “άγρια εβδομάδα” για το πολύτιμο μέταλλο.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 5,90 δολάρια ή 0,3% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.929,60 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 2,1%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Φεβρουάριο.

Το ασήμι είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Ιουλίου να υποχωρεί κατά 11 σεντς ή 0,5% και να κλείνει στα 22,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα απώλεσε 7,3%.

Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 6,40 δολάρια ή 0,5%, στα 1.279 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας βουτιά 9,7% στην εβδομάδα, ενώ η πλατίνα Ιουλίου υποχώρησε κατά 2,80 δολάρια ή 0,3%, στα 923,70 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαίες απώλειες 6,4%.

Τέλος, ο χαλκός Ιουλίου διολίσθησε κατά 9 σεντς ή 2,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 3,80 δολάρια η λίβρα. Στην εβδομάδα, σημείωσε πτώση 2,2%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article