23.9 C
Athens
27 April - 2024

Η χειρότερη εβδομάδα από την κατάρρευση της SVB για τη Wall Street

Must read

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στα ομόλογα και στο αμερικανικό δολάριο στον απόηχο ενός κύματος αυξήσεων των επιτοκίων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών επιδεινώνουν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τροφοδοτούν το κλίμα ανησυχίας πως μια επιθετική νομισματική πολιτική εκ μέρους Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 0,64% ή 218 μονάδες στις 33.728,42, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,8% στις 4.348,34 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες (-1,01%) διολισθαίνοντας στις 13.492,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο τίτλος της Cisco στο – 1,55%, ενώ με πτώση λίγο πάνω από το 1,5% ακολούθησαν οι Walgreens Boots, Goldman Sachs και Salesforce.

Η Wall έχασε το μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί σε εβδομαδιαία βάση από το 2019, ενώ κατέγραψε το χειρότερο 5νθήμερό της από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank. Ο S&P 500 βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος (-1,4%) μετά από 5 κερδοφόρες εβδομάδες, το μεγαλύτερο θετικό σερί από τον Νοέμβριο του 2021, O Nasdaq έχασε το κερδοφόρο 8×8 σε εβδομαδιαία βάση, το μεγαλύτερο σερί από τον Μάρτιο του 2019, με πτώση 1,4%. Ο Dow στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 1,7%, στο χειρότερο του 5νθήμερο εδώ και πλέον έναν μήνα.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,736%.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ανέφερε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εντός του στόχου του 2% είναι κομβικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστούν και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά από τη Fed.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι “θα ήταν ορθό να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, μία ή και δύο φορές”, εάν η οικονομία κινηθεί εντός των προβλέψεων, μολονότι και με τις μέχρι τώρα κινήσεις τα επιτόκια έχουν φθάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, σημείωσε ο κ. Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την Πέμπτη.

“Είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επιτροπή θεωρεί ότι πλησιάζουμε σε αυτό τον στόχο, αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει να πάμε λίγο παραπέρα με τις αυξήσεις επιτοκίων”, τόνισε.

“Η αγορά είναι υπερβολικά σίγουρη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να προετοιμάσει μια ήπια προσγείωση και θα ήταν συνετό για τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση τους σε μετοχές”, παρατήρησε ο Ryan Belanger, ιδρυτής και CEO της Claro Advisors, σε σχόλιο που έστειλε μέσω e-mail.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ έχει εξασθενίσει “λόγω της ανθεκτικότητας που δείχνει η αγορά εργασίας και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού”.

Ο Neil Wilson, αναλυτής της Finalto, σχολίασε πως η Γέλεν “χάνει το νόημα”, καθώς η παγκόσμια οικονομία “εισέρχεται σε μια νέα φάση” στασιμότητας.

“Ο πληθωρισμός είναι χθεσινή ιστορία -εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο- και τώρα μπαίνουμε στη φάση της στασιμότητας και της ύφεσης. Το καθεστώς κινδύνου μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη. Βρισκόμαστε σε ένα νέο πληθωριστικό παράδειγμα, αλλά μην νομίζετε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν και την τελευταία μονάδα βάσης για να μειώσουν τον πληθωρισμό από το 4% στο 2%”, τόνισε.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις, δίνοντας στον εαυτό τους περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουν πώς ανταποκρίνεται η οικονομία στις πρόσφατες δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στα ήδη υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Το βασικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε έτσι στο εύρος του 5% έως 5,25%. Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών, ωστόσο, τοποθετεί πλέον την κορύφωση των επιτοκίων 50 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο εύρος 5,5% έως 5,75% έως το τέλος του έτους.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι κεντρικές τράπεζες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Νορβηγία και Τουρκία αύξησαν τα επιτόκιά τους την Πέμπτη, ακολουθώντας τις ΚΤ στον Καναδά και στην Αυστραλία που προχώρησαν στην ίδια κίνηση τον περασμένο μήνα.

Σε χαμηλό τριών μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Στα μάκρο της ημέρας, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έχασε ένα μέρος της ορμής της τον Ιούνιο, με την ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών να επιβραδύνει και τη μεταποίηση να συρρικνώνεται, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53,0 από 54,3 τον Μάιο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών. Ο δείκτης παρέμεινε πάντως για πέμπτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Στον κλάδο των υπηρεσιών η ανάπτυξη μετριάστηκε κάπως, με τον δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο μηνών στο 54,1 από 54,9 τον Μάιο.

Στον κλάδο της μεταποίησης η εικόνα είναι χειρότερη, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να κατρακυλά σε χαμηλό έξι μηνών στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στο 46,9, χαμηλό πέντε μηνών, από 51,0 προηγουμένως.

“Η κατάσταση είναι καλύτερη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου η ζήτηση αποδεικνύεται ανθεκτική και η πρόσφατη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησε να ενισχυθεί η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το υπόλοιπο του έτους”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. “Το ερώτημα είναι πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών εν μέσω της υποχώρησης της μεταποίησης και του καθυστερημένου αντίκτυπου από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν φυσικά περαιτέρω επιβραδυντικό αποτέλεσμα στον συγκεκριμένο κλάδο που επηρεάζεται ιδιαίτερα από αλλαγές στο κόστος δανεισμού”, πρόσθεσε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article