23.8 C
Athens
28 April - 2024

Wall Street: Έχασε στο νήμα το θετικό πρόσημο ο Dow Jones, βουτιά 1,2% ο Nasdaq

Must read

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει στο νήμα τα κέρδη του και τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει στα χαμηλά της ημέρας με βουτιά 1,2%.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την επόμενη ημέρα στη Ρωσία μετά τη βραχύβια ανταρσία της μισθοφορικής Ομάδας Βάγκνερ στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα ότι οι υπαίτιοι της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του και θα επιτρέψει στα μέλη της Βάγκνερ να περάσουν στη Λευκορωσία.

Οι αναλυτές δεν περιμένουν μια γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στη Ρωσία, αντίθετα εκτιμούν ότι η αβεβαιότητας θα παραμείνει υψηλή και περιμένουν τις επόμενες πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου καθώς θα προσπαθεί να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα του.

Το Σάββατο, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ αιφνιδιάζοντας πλήρως τον ρωσικό στρατό, κατέλαβαν μια περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση και κατάφεραν να καλύψουν 800 χλμ. στην πορεία τους προς τη Μόσχα, προκαλώντας πανικό στην πρωτεύουσα, με τον ίδιο τον Πούτιν σε διάγγελμα του να κάνει συγκρίσεις με την κατάσταση το 1917 και να επικαλείται το φάντασμα του εμφύλιου πολέμου.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν, συμφώνησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας να αποσύρει τα στρατεύματα του στις βάσεις τους και ο ίδιος να μεταβεί στη Λευκορωσία, σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 12,72 μονάδες ή -0,04% και έκλεισε στις 33.714,71 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 19,51 μονάδες ή -0,45% στις 4.328,82 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 156,74 μονάδες ή -1,16% στις 13.335,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Home Depot με άλμα 7,08 δολ. ή 2,35% στα 307,89 δολ. και ακολούθησαν Nike με άνοδο 2,03% στα 111,74 δολ. και Chevron με κέρδη 1,76% στα 154,01 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Microsoft (-1,92%), η Visa (-1,42%) και η Merck (-1,33%).

Οι αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες έρχονται εν μέσω εντεινόμενων φόβων για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες ανόδου στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και μετά από ένα μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων στην Ευρώπη από συνολικά τέσσερις κεντρικές τράπεζες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Tesla σημείωσε βουτιά 6% μετά την απόφαση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει σε “neutral” τη σύσταση της για τη μετοχή.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article