19.4 C
Athens
10 May - 2024

Πετρέλαιο: Ράλι άνω του 2,5%

Must read

Με την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ στο πλευρό τους, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν άμεσα από το χτεσινό sell-off.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του αμερικανικού αργού WTI έκλεισε στα 69,56 δολάρια το βαρέλι στο Nymex, με ισχυρή άνοδο 2,8% ή 1,86 δολαρίων.

Παρομοίως, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent, είδε το δικό του συμβόλαιο Αυγούστου να κερδίζει 1,77 δολάρια ή 2,45% και την τιμή να διαμορφώνεται στα 74,03 δολ. το βαρέλι.

Όπως προαναφέρθηκε, καταλύτης της σημερινής εκρηκτικής ανόδου ήταν η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξε απροσδόκητη υποχώρηση των αποθεμάτων αργού κατά 9,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στο μισό από ό,τι εμφανίστηκε τελικά, κατά 4,8 εκατ. βαρέλια.

Έτσι, οι τιμές ανέκαμψαν άμεσα από το χτεσινό ξεπούλημα που κατέληξε σε πτώση μεγαλύτερη του 2% και για τα δύο συμβόλαια.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Φιλ Φλιν της The Price Futures Group εκτιμά στο marketwatch ότι πρόκειται για μία “κλασική μάχη αρκούδων-ταύρων σε μία εξαιρετικά μικρή αρένα”.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία αναμέτρηση “μεταξύ ύφεσης και πίεσης στην προσφορά”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την ευρωζώνη, την Μ. Βρετανία και την Κίνα να εμφανίζουν ελάχιστη ανάπτυξη και αν το outlook της ζήτησης θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές, τουλάχιστον στην αγορά spot, υποστηρίζει ο Πίτερ Καρντίλο της Spartan Capital.

Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι “οι τιμές του WTI θα μπορούσαν να δοκιμάσουν εκ νέου το επίπεδο των 68 δολαρίων και αν το χάσουν τότε αναμένεται να υποχωρήσουν στα 65 δολ”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article