17.8 C
Athens
27 April - 2024

Μοιρασμένα πρόσημα στη Wall Street

Must read

Με μικρές αλλαγές και μοιρασμένα πρόσημα ολοκλήρωσαν τελικά τις συναλλαγές τους οι δείκτες της Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στην προαναγγελία νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed που έκανε ο διοικητής της.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση 0,22% στις 33.853 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 3.378 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,27% στις 13.591 μονάδες.

Χτες η αγορά των ΗΠΑ είδε και τους τρεις δείκτες να ολοκληρώνουν ισχυρά ανοδικά τις συναλλαγές, με πρωταγωνιστή τον Nasdaq που πραγματοποίησε άλμα 1,7% την ώρα που ο Dow Jones έδινε τέλος σε ένα εξαήμερο πτωτικό σερί.

Η προσοχή επανήλθε ωστόσο στα επιτόκια και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν εκ νέου στο προσκήνιο αφότου ο διοικητής της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική ίσως δεν είναι αρκετά περιοριστική ακόμα, υποδεικνύοντας ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων Fed στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.

Ειδικότερα, ερωτηθείς στην Πορτογαλία στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν πρέπει να αναμένουμε αυξήσεις του κόστους δανεισμού στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed αφότου το διατήρησε αμετάβλητο στην τελευταία, ο επικεφαλής της ισχυρότερης της είπε ότι αυτό “μπορεί να συμβεί ή και να μην συμβεί, αλλά ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων”.

Επανέλαβε δε ότι οι προβλέψεις των περισσότερων αξιωματούχων της Fed δείχνουν πως αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον άλλες δύο φορές φέτος.

“Αν και η πολιτική είναι περιοριστική, μπορεί να μην είναι αρκετά περιοριστική και να μην είναι περιοριστική για αρκετό καιρό”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ στο πάνελ όπου μίλησε, φιλοξενούμενος στο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Κατά τα άλλα, το κλίμα στην τεχνολογία έδειξε κάπως επιβαρυμένο μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ, που αξιοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, στην Κίνα.

Ενδεικτικό είναι ότι η πρωταγωνίστρια των τελευταίων μηνών Nvidia που ηγείται του κλάδου σημείωσε απώλειες 1,8% ενώ η AMD υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,2% και γενικότερα το ETF των κατασκευαστών μικροεπεξεργαστών, το iShares Semiconductor (SOXX) έκλεισε με πτώση 0,8%.

Ωστόσο, τη σκυτάλη πήραν άλλα “δυνατά χαρτιά” με την Netflix να πραγματοποιεί ράλι 3% και την Tesla στο +2,4%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow Jones ώθηση επιχείρησαν να δώσουν οι Salesforce και Wallgreen με κέρδη 1,6% και 1,5% αντίστοιχα, αλλά τελικά υπερίσχυσαν οι πιέσεις από Homedepot και Travelers που έχασαν απο 2,3% και 2,5% η καθεμία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq οδεύει για το κλείσιμο του καλύτερου εξαμήνου του εδώ και 40 χρόνια όντας στο +29%, καθώς το κύμα αισιοδοξίας γύρω από την ραγδαία εξέλιξη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης έδωσε σημαντική ώθηση σε μία σειρά από τεχνολογικά θηρία της κεφαλαιοποίησης. Από κοντά ακολουθεί και ο S&P 500 με ράλι 14% στο πρώτο μισό του έτους.

Τέλος, τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Μάιο καθώς υποχώρησαν οι εισαγωγές.

Ειδικότερα, το έλλειμμα μειώθηκε 6,1% στα 91,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, μετά το άλμα του Απριλίου σε υψηλό έξι μηνών στα 97,1 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article