21.3 C
Athens
29 April - 2024

Ο καιρός της Παρασκευής: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Must read

Ηλιοφάνεια αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη. Υψηλές θερμοκρασίες. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά. Η ορατότητα το πρωί στα δυτικά ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 41, στη Θεσσαλία από 24 έως 40, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 35, στην υπόλοιπη Στερεά από 22 έως 39, στην Πελοπόννησο από 15 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 41, στις Κυκλάδες από 18 έως 36, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 32 και στην Κρήτη από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και αργότερα σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αθήνα

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο

Από το απόγευμα του Σαββάτου 05/08 ατμοσφαιρική διαταραχή που μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσει τον καιρό των βορειοδυτικών και στη συνέχεια των βορείων ηπειρωτικών με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Παράλληλα οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Κυριακή 06/08.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής 04/08. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Σε αυτόν φαίνονται χαρακτηριστικά οι ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και οι θερμές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στα Βαλκάνια και στην χώρα μας.

Καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες και η ατμοσφαιρική διαταραχή με την οποία συνδέονται θα κινηθούν ανατολικά θα προκαλέσουν τα τοπικά φαινόμενα, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η πρόβλεψη του Θ. Κολυδά

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, τα φαινόμενα την Κυριακή δεν θα κρατήσουν πολύ και μόνο στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα έχουμε σποραδικές βροχές και καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με ανέμους από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές την ερχόμενη εβδομάδα, όπου το μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο με εντάσεις έως και τα 7 μποφόρ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article