20.7 C
Athens
29 April - 2024

Ακρίβεια: Στην κορυφή των ανατιμήσεων το ελαιόλαδο – Μεγάλες αυξήσεις και στην τιμή των φρούτων

Must read

Απλησίαστα για την μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών έχουν γίνει πλέον ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης και βασικά τρόφιμα, καθώς οι τιμές στις οποίες πωλούνται, είναι δυσθεώρητες.

Λάδι στα ράφια… φρούτα στα ράφια. «Είναι πανάκριβα όλα», λένε οι καταναλωτές.

Βασικά είδη διατροφής, όχι κάποια πολυτέλεια και καθόλου περιττά, ο χυμός της ελιάς και τα πολύτιμα φρούτα, αναδείχτηκαν σε πρωταθλητές της ακρίβειας το Μάρτιο και οι καταναλωτές δυσκολεύονται πια να τα προμηθευτούν.

«Πριν καλά καλά πάρουμε τη σύνταξη τελειώνει κι όλας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο στάζουν πλέον… χρυσάφι, αφού το πανάκριβο προϊόν κατέγραψε αύξηση -μαμούθ 67,2 %, και δεν πωλείται πουθενά κάτω από 10 ευρώ.

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου

Η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 13,25-14,78 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ και στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκαρφαλώσει στα 10,75.

Την ίδια ώρα η αγορά κάνει «παιχνίδι» με τις τιμές των επόμενων μηνών.

«Η Ισπανία τον τελευταίο χειμώνα έχει βρει τις βροχοπτώσεις της και πάει καλά σε μερικές περιοχές όπως είναι η Ανδαλουσία. Αυτό τι σημαίνει; Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 8 ευρώ τώρα χωρίς να γίνονται εμπορικές πράξεις. Αυτό είναι μια πλασματική διαδικασία. Ο καταναλωτής δεν βλέπει καμία αλλαγή στο ράφι τώρα. Καμία αλλαγή», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ.

«Έρχεσαι στο σούπερ μάρκετ να πάρεις δυο πράγματα και φεύγει το 20σάρικο».

Ασημένιο… μετάλλιο στην ακρίβεια παίρνουν τα φρούτα με ανατιμήσεις 12,7%.

Από την χαμηλή τιμή παραγωγού στο χωράφι μέχρι το ράφι, ο καταναλωτής πληρώνει έως και τρεις φορές ακριβότερα τα αγροτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα:

«Πολύ ακριβά όλα. Έχω περικόψει τα περιττά ψώνια, τα περιττά έξοδα».

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ασκούν κριτική στα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία χαρακτηρίζουν πολύ παρεμβατικά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article