12.7 C
Athens
19 March - 2024

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Must read

Το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία και να παραδίδει αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της τουρκικής επικράτειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Αερίου (NIGC) Ματζίντ Μπουτζαρζαντέχ.

«Έχουμε μεγάλα αποθέματα αερίου στο Ιράν. Σήμερα παραδίδουμε 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά στην Τουρκία (…). Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ΥΦΑ αν η Τουρκία προτίθεται να το παραλαμβάνει από το Ιράν στο μέλλον. Αν η Τουρκία μπορέσει να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο LNG, είμαστε έτοιμοι να της προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Μπουτζαρζαντέχ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο όσον αφορά τις παραδόσεις ιρανικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

«Εξετάζουμε το να στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε αέριο στην Τουρκία και στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας», σημείωσε ακόμη ο Μπουτζαρζαντέχ.

Το Ιράν εντάσσεται σταδιακά ξανά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αερίου από τον Ιανουάριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και—εν μέρει—οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήραν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article