15.8 C
Athens
19 April - 2024

Χαβάη: Τριζόνια γουργουρίζουν όπως οι γάτες

Must read

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά τριζόνια του Ειρηνικού έχουν αναπτύξει ένα «νέο τραγούδι» που διαφέρει σε σχέση όλα τα άλλα είδη. Το τραγούδι αυτό χαρακτηρίζεται από ακουστική φασαρία, αφού διαφέρει από το ένα τριζόνι στο άλλο. Αυτό δείχνει ότι το κάλεσμα δεν έχει τελειοποιηθεί πλήρως, από άποψη εξέλιξης.

Η Robin Tinghitella, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ανακάλυψε τα τριζόνια που γουργουρίζουν τον Μάιο του 2017, αφού συνέλλεξε δείγματα από την Εθνική Ιστορική περιοχή Kalaupapa. Βρισκόταν στο νησί για να μελετήσει τον τρόπο που ο θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων επηρεάζει την επικοινωνία των τριζονιών. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, η Tinghitella ήταν μέρος μιας ομάδας που ανακάλυψε σιωπηλά τριζόνια που ζούσαν σε άλλα νησιά της Χαβάης. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτά τα τριζόνια εξελίχθηκαν να μένουν σιωπηλά για να προστατευτούν από μια παρασιτοειδή μύγα που χρησιμοποιούσε το τραγούδι τους για να τα εντοπίσει.

Όταν άκουσε τον ήχο του γουργουρίσματος να έρχεται από το κουτί με τα τριζόνια που συνέλλεξαν, ένιωσε μπερδεμένη. «Ήταν σαν τα λιοντάρια να μην είχαν χαίτες και ξαφνικά να απέκτησαν, ή σαν τα παγόνια να μην είχαν ουρές με φωτεινά, πολύχρωμα φτερά και ξαφνικά να έχουν γιγάντιες ουρές», δήλωσε.

Η Tinghitella και οι συνεργάτες της πέρασαν τον επόμενο χρόνο μελετώντας τα τριζόνια που γουργουρίζουν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό American Naturalist. Υποστηρίζουν πως το τραγούδι των τριζονιών του Ειρηνικού (Teleogryllus oceanicus) δεν μοιάζει με κανενός άλλου γνωστού είδους. Συμπεραίνουν ότι το γουργούρισμα χρησιμοποιείται από τα αρσενικά τριζόνια για να προσελκύσει τα θηλυκά και μοιάζει να είναι μια νεοαποκτηθείσα ικανότητα.

«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανάμεσα στα αρσενικά που γουργουρίζουν και αυτό μαρτυρά ότι πρόκειται για νέα εξελικτική αλλαγή. Έτσι, υπάρχουν διαφορές στο πώς ακούγεται τώρα και δεν είναι ακόμα φανερό το πώς θα ακούγεται στο μέλλον», είπε η Tinghitella.

Η ομάδα πιστεύει ότι τα τριζόνια που γουργουρίζουν μάλλον εξελίχθηκαν από τα σιωπηλά τριζόνια. Η αλλαγή αυτή μπορεί να τα βοηθάει να βρουν συντρόφους, ενώ παραμένουν κρυμμένα από τους θηρευτές τους. «Αυτή η ανακάλυψη των αρσενικών που γουργουρίζουν είναι μια πρωτοφανής ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εμφάνιση ενός νέου ερωτικού καλέσματος που ακόμα εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο και επιπλέον, μπορεί να απεικονίσει τους μηχανισμούς που οι εξελικτικές καινοτομίες δημιουργούνται και επηρεάζουν τα δύο φύλα».

Η Tinghitella προσέθεσε: «Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε αν η μύγα-θηρευτής τους ακούει το νέο αυτό γουργούρισμα. Αν δεν μπορεί, είναι μια νέα και σπουδαία ανακάλυψη, που μπορεί να δείχνει έναν τρόπο ιδιωτικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα, η εξέλιξη άλλαξε τόσο το κάλεσμα ώστε τα θηλυκά ακόμα να το αναγνωρίζουν και να το χρησιμοποιούν.»

Πηγή: Newsweek

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article