13.5 C
Athens
20 April - 2024

Η μείωση στην εκτροφή μοσχαριών και αρνιών βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Must read

Το αρνίσιο και βοδινό κρέας, καθώς και τα γαλακτοκομικά ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις φάρμες στη Βρετανία. Σύμφωνα με την έκθεση από την κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, μόνο τα αρνιά και τα βοοειδή ήταν άμεσα υπεύθυνα για το 58% των γεωργικών εκπομπών στη Βρετανία το 2016.

Το συμβουλευτικό σώμα ισχυρίζεται πως η δραματική μείωση στην κατανάλωση βοδινού και αρνίσιου κρέατος μπορεί να απελευθερώσει έως και 700.000 στρέμματα γης, που μπορεί να φυτευτεί και να δημιουργηθούν δάση που θα βοηθήσουν στην αποθήκευση άνθρακα.

Η επιτροπή επίσης υποστηρίζει πως η μείωση στην παραγωγή αρνιών και βοοειδών θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, καθώς και στην κατανάλωση άλλων κρεάτων, όπως κοτόπουλο και χοιρινό. Σχολιάζει επίσης πως αν ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζουν τις μερίδες κόκκινου κρέατος που είναι επιτρεπτό να καταναλώνεται, θα υπάρξει μείωση 89% στο βοδινό και 63% στο αρνίσιο κρέας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών κατά 20%.

Όπως δηλώνει η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, «πρέπει να απελευθερώσουμε γη από τους γεωργικούς σκοπούς καταναλώνοντας πολύ λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.»

Η εκτροφή ζώων είναι υπεύθυνη για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα  με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Από αυτές τις εκπομπές, το 65% προέρχεται από την εκτροφή βοοειδών και αρνιών.

Μια πρόσφατη έρευνα προέβλεψε πως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αδιάκοπης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων στη Δύση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα από το τροφικό σύστημα θα αυξηθούν κατά 90% έως το 2050.

Πηγή: CNN

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article