17.8 C
Athens
28 April - 2024

Wall Street: Άλμα 1,7% ο Nasdaq, τερμάτισε ένα εξαήμερο πτωτικό σερί ο Dow Jones

Must read

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να πρωταγωνιστεί με άλμα 1,7% και τον βιομηχανικό Dow Jones να τερματίζει ένα εξαήμερο πτωτικό σερί με τη βοήθεια των ισχυρών οικονομικών στοιχείων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα μάκρο διαμόρφωσαν θετικό τόνο από την έναρξη της συνεδρίασης, με τους δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τα αναπάντεχα ισχυρά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι παραγγελίες εργοστασιακών αγαθών σκαρφάλωσαν 1,7% τον Μάιο, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτο διαδοχικό μήνα και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να σημειώσουν πτώση 0,9%.

Από την στεγαστική αγορά ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν άλμα 12,2% τον Μάιο και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2022. Αυτός ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας ανόδου των πωλήσεων.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο , με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 17 μηνών στο 109,7 καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει δώσει ώθηση στην αισιοδοξία των καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 7,2 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση του Μαΐου στο 102,5, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ο δείκτης να σκαρφαλώσει στο 104,0.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 212,03 μονάδες ή 0,63% και έκλεισε στις 33.926,74 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 49,59 μονάδες ή 1,15% στις 4.378,41 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 219,89 μονάδων ή 1,65% σκαρφάλωσε στις 13.555,67 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με άλμα 0,76 δολ. ή 2,28% και κλείσιμο στα 34,10 δολ. και ακολούθησαν Home Depot με άνοδο 1,90% στα 313,74 δολ. και Boeing με κέρδη 1,87% στα 209,43 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-9,43%), η 3M (-2,14%) και η Amgen (-0,94%).

Η κατρακύλα της Walgreens Boots Alliance ακολούθησε την ανακοίνωση κερδών για το γ’ τρίμηνο χρήσης που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η αλυσίδα φαρμακείων και εταιρεία υπηρεσιών υγείας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη “τις δύσκολες μακροοικονομικές και καταναλωτικές συνθήκες”.

Οι ενθαρρυντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις βοήθησαν σήμερα να περάσει σε δεύτερο φόντο η γεωπολιτική ανησυχία από την πρωτοφανή κρίση που γνώρισε το καθεστώς Πούτιν το σαββατοκύριακο, με την ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Κάποιες μονάδες της Βάγκνερ κατάφεραν να διανύσουν περίπου 800 χλμ. καθώς κατευθύνονταν στη Μόσχα, καταρρίπτοντας στην πορεία ελικόπτερα και στρατιωτικά αεροσκάφη, πριν ο αρχηγός της οργάνωσης Γιεβγκένι Πριγκόζιν διατάξει την επιστροφή όλων των μονάδων στις βάσεις τους.

Οι ανησυχίες από την αιματηρή σύγκρουση στη Ρωσία μεταξύ Βάγκνερ και τακτικού στρατού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε γενικευμένο εμφύλιο οδήγησαν χθες σε απώλειες την αμερικανική αγορά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα επιμείνει για πολλές ακόμα εβδομάδες.

Οι δείκτες ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν υπό πίεση – με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις – καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη από τέσσερις κεντρικές τράπεζες και η επιθετική ρητορική του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης.

Η Fed εξάλλου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% με 5,50% στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην αμερικανική οικονομία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article