18.6 C
Athens
10 May - 2024

Με κέρδη το πετρέλαιο

Must read

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, που κατέγραψαν πτώση 10 εκατ. βαρελιών μέσα σε μία εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η σκληρή γλώσσα του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell και άλλων επιτελικών στελεχών των κεντρικών τραπεζών διεθνώς για την ανάγκη συνέχισης της νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός συνεχίζει να βάζει “ταβάνι” στα κέρδη, ανέφεραν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 31 σεντς ή 0,4%, στα 74,34 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 70 σεντς ή 1%, στα 70,26 δολ. το βαρέλι.

Την Τετάρτη, οι τιμές είχαν καταγράψει ενίσχυση άνω του 2,5%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα.

Ωστόσο, η διαβεβαίωση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία ότι μια “ισχυρή πλειοψηφία” εντός της Fed αναμένει τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους περιόρισε τον ενθουσιασμό και στην αγορά πετρελαίου, αφού αυξάνει την ανησυχία για πιθανή ύφεση και άρα μείωση της ζήτησης για αργό.

“Το πετρέλαιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της υπερπροσφοράς και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη”, σημειώνουν αναλυτές της Sevens Report Research. Εάν κανένας από αυτούς τους δύο κινδύνους δεν γίνει πραγματικότητα, τότε το πετρέλαιο θα μπορούσε να πραγματοποιεί συνεπές ράλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσθέτουν.

Για τον Ιούνιο, οι τιμές αναμένεται να κλείσουν με άνοδο, ωστόσο παραμένουν χαμηλότερα σε επίπεδο τριμήνου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article