17.8 C
Athens
28 April - 2024

Wall Street: Τράπεζες και αναθεωρημένο ΑΕΠ των ΗΠΑ έδωσαν την αναγκαία ώθηση

Must read

Με κέρδη κινήθηκαν την Πέμπτη βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να λαμβάνει, με φόντο την επικείμενη λήξη του α’ εξαμήνου, ώθηση από τα επιτυχημένα stress test των αμερικανικών τραπεζών, καθώς και από τη θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 269,76 μονάδες ή 0,80%, στις 34.122,42 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 19,24 μονάδες ή 0,44%, στις 4.396,10 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, στις 13.591,33 μονάδες.

Οι μετοχές των τραπεζών έλαβαν ώθηση αφότου και τα 23 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας που δοκιμάστηκαν, πέρασαν το ετήσιο stress test της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Οι μετοχές των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Wells Fargo κέρδισαν άνω του 3% έκαστη. Άλλες μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίες επλήγησαν κατά την κρίση των περιφερειακών τραπεζών νωρίτερα μέσα στο 2023 είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν έδαφος, μεταξύ αυτών οι Charles Schwab, Western Alliance και Zions Bancorporation.

Μια σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων έδειξαν την ανθετικότητα της αμερικανικής οικονομίας, παρά τους υποβόσκοντες φόβους για ύφεση. Μια σημαντική αναθεώρηση επί τα βελτίω του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο ήρθε παράλληλα με την πτώση του αριθμού των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο.

Advertisement: 0:21
Ο S&P 500 πλησιάζει στο τέλος του α’ εξαμήνου με άνοδο 14,5% από τις αρχές του έτους. Ο δε Nasdaq έχει ενισχυθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% – στο καλύτερο εξάμηνό του από το 1983 – καθώς η ενισχυόμενη αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει ώθηση σε μια σειρά τίτλων του κλάδου της τεχνολογίας και των ημιαγωγών. Ο βιομηχανικός Dow, αντίθετα, έχει κερδίσει μόλις 2,9% από την αρχή του 2023.

Παρά τη δυναμική αρχή του έτους, πολλοί παράγοντες της Wall Street ετοιμάζονται για ένα β’ εξάμηνο με μεγάλες αναταράξεις.

“Η Fed, τα μάκρο και το αφήγημα γύρω από την AI πρέπει να ομονοήσουν προκειμένου οι μετοχές να πετάξουν υψηλότερα, δεδομένου ότι ο S&P 500 έχει τιμολογήσει ήδη μια σχεδόν τέλεια προσγείωση, ενώ οτιδήποτε πάει στραβά θα οδηγήσει σε πτωτική στροφή”, δηλώνει ο Jason Draho, επικεφαλής διασποράς περιουσιακών στοιχείων για την αμερικανική ήπειρο στην UBS Global Wealth Management.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέφερε την Τετάρτη, σε δηλώσεις του στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η συσφικτική νομισματική πολιτική έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, με αυτό να περιλαμβάνει νέες αυξήσεις επιτοκίων σε επάλληλες συνεδριάσεις στο μέλλον, ενώ ανάλογα σχόλια έκανε και την Πέμπτη σε συνάντησή του στη Μαδρίτη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

“Οι κλάδοι που τα πηγαίνουν καλά όταν η ευρύτερη οικονομία τα πάει καλά κρατάνε γερά σήμερα, όμως αναμφίβολα τα stress test της Τετάρτης αποτέλεσαν ακόμη ένα ακλό σημάδι ότι, ακόμη και αν η οικονομία υποχωρήσει ελαφρά, οι τράπεζες θα είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε σχέση με την περίοδο του 2008”, σημείωσε η Mona Mahajan, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής επενδύσεων στην Edward Jones.

“Οι αγορές δεν ανεβαίνουν με μια ευθεία γραμμή προς τα πάνω για πάντα, οπότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε εάν δούμε μια περίοδο κατοχύρωσης κερδών ή και μεταβλητότητας, καθώς η Wall Street θα συλλέγει κάποια κέρδη, είπε ακόμη η Mahajan.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των JP Morgan, Goldman Sachs, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Intel, Salesforce.

ΗΠΑ: Αιφνιδίασαν ευχάριστα τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ, στο 2% η ανάπτυξη

Με ισχυρότερο ρυθμό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2% το α’ τρίμηνο αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αυτή ήταν η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Τα τελευταία στοιχεία αμβλύνουν τις ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση ή και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας υπό το βάρος της μεγάλης νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων μηνών καθώς η Federal Reserve αγωνίζεται να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Η Fed έχει αυξήσει κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης τα επιτόκια της από τον Μάρτιο του 2022 σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 5,25% με 5,50%.

Η αμερικανική οικονομία έχει δείξει μεγάλες αντοχές, με τους αναλυτές να περιμένουν να συνεχίσει να αναπτύσσεται, με ρυθμό 1% με 2% το β’ τρίμηνο, με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις. Η ίδια η Fed εξάλλου αύξησε την πρόβλεψη της για το ΑΕΠ συνολικά το 2023 στο 1,1% από 0,4%.

Η αύξηση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο είχε οδηγό τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 4,2% από 3,8% προηγουμένως, ενώ και οι εξαγωγές ήταν ισχυρότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε μεγάλες κατασκευές, όπως εξέδρες πετρελαίου ή αποθηκευτικούς χώρους, ήταν επίσης αρκετά ισχυρές. Τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, γεγονός που δυσκολεύει τη μάχη της Federal Reserve για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 26.000 και διαμορφώθηκαν στις 239.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου, έναντι 265.000 αιτήσεων μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις επιδοάτων ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 265.000.

Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατέγραψαν αύξηση σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του Οκτωβρίου 2021, υποδηλώνοντας ότι αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία η άνοδος των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία ανατρέπουν την προηγούμενη εικόνα, ειδικά υπό το πρίσμα των πλασματικών στοιχείων που είχαν ανακοινώσει ορισμένες πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο των 280.000 που σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους αποτελεί ένδειξη σημαντικής αδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.

Εν τω μεταξύ, μείωση κατέγραψε και ο αριθμός των συνεχιζόμενων επιδομάτων ανεργίας, με τους δικαιούχους Αμερικανούς να μειώνονται κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου κατά 19.000 και να διαμορφώνονται σε 1,742 εκατομμύρια άτομα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article